Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Din Plus Πέλλετ ή Φτηνό πέλλετ;


Πήραμε τον καυστήρα ή την σόμπα πέλλετ και ήρθε η ώρα να προμηθευτούμε και την πρώτη μας ποσότητα σε πέλλετ.

Πηγαίνουμε μία βόλτα στους εμπόρους να δούμε τι "παίζει" στην αγορά. Αυτό βέβαια σε περίπτωση που δεν πήραμε από τον έμπορο που μας πούλησε το μηχάνημα και μας τρόμαξε λιγάκι ότι αν δεν πάρουμε το πέλλετ που πουλάει αυτός δεν θα καίει καλά το μηχάνημα.
Συναντούμε λοιπόν πολλά είδη και μάρκες πέλλετ. Το ζήτημα είναι τι
 θα επιλέξουμε. Πέλλετ με πιστοποίηση ή πέλλετ χωρίς, που όμως μας υπόσχονται ότι θα έχει καλή καύση; Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Καταρχάς γιατί πολλά πέλλετ πουλιούνται ως φύκια για μεταξωτές κορδέλες ενώ άλλα no name μπορεί να είναι εξαιρετικά. 
   
    
 Αν θέλουμε να αγοράσουμε πέλλετ με πιστοποίηση θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι θα την πληρώσουμε. Οι πιστοποιήσεις κοστίζουν στις εταιρείες και σίγουρα η επιβάρυνση αυτή περνά και στον πελάτη. Σημαντικό είναι να μην πληρώσουμε την πιστοποίηση σε ένα πέλλετ που είναι "τύπου din plus" και όχι επίσημα πιστοποιημένο. Χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι μπορεί να είναι ένα κακό πέλλετ.  Σίγουρα η τιμή θα είναι πάνω από τα 300 ευρώ στον τόνο.

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν πολλά πέλλετ κυρίως οξιάς, που ενώ είναι εξαιρετικά (αν και όχι άσπρα! που λανθασμένα θεωρούνται ως τα καλά πέλλετ) που δεν διαθέτουν πιστοποιήσεις, αλλά έχουν πολύ καλές αποδόσεις και πολύ καλές τιμές, γύρω στα 270 ευρώ. Ναι, σίγουρα θα μας αφήσουν λίγο περισσότερη στάχτη, αλλά τι να καθαρίσεις κάθε 5 μέρες τι κάθε 3.....


Γενικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχουν καλά και κακά πέλλετ. Η πιστοποίηση δεν είναι το παν. Η δοκιμή είναι η καλύτερη εγγύηση για έναν υποψήφιο αγοραστή. Δώστε την ευκαιρία στα πέλλετ να σας δείξουν τι  μπορούν να κάνουν.

Επίσης σε γενικές γραμμές μεγάλο ρόλο παίζει και το κόστος, αλλά και το που βρισκόμαστε.
Πχ ένα σπίτι μέσα σε μία πόλη που θα κάψει δύο τόνους πέλλετ σε μία απαιτητική σόμπα σίγουρα είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσει κάποιο πιστοποιημένο πέλλετ, που και το κόστος δεν θα έχει μεγάλη διαφορά, αλλά και δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στους γείτονες του.

Κάποιος όμως που βρίσκεται στην επαρχία, καίει καυστήρα και έχει γενικά μεγάλες απαιτήσεις σε θέρμανση θα πρέπει να σκεφτεί και το κόστος. Η στάχτη και ο λίγο περισσότερος καπνός είναι δευτερεύον παράγοντας.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι το καλό και ακριβό πέλλετ είναι για απαιτητικές καύσεις. Όσο μεγαλώνει η κλίμακα της καύσης, ούτε οικονομικό αλλά και ούτε οικολογικό είναι να είμαστε ιδιαίτερα επιλεκτικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου