Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Κλίνκερ. Καύση πέλλετ και υπολείμματα.

 Πολλές φορές μετά από αρκετές ώρες ή μέρες καύσης σε έναν καυστήρα ή σόμπα, εμφανίζεται νέα υπόλειμμα στερεό και πολύ σκληρό. Αυτό το υπόλειμμα το ονομάζουμε κλίνκερ.
Το κλίνκερ δημιουργείται λόγω της υάλωσης διαφόρων υλικών όταν βρίσκονται σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, περίπου στους 1000 βαθμούς κελσίου.
Όταν μέσα στο μείγμα της πρώτης ύλης του πέλλετ βρίσκονται υλικά όπως, φλοιός, χόρτα, καλαμπόκι κ.α  τότε μειώνεται η ελάχιστη θερμοκρασία υάλωσης της στάχτης που αφήνει η καύση και έτσι έχουμε το στερεό αυτό.
Η στάχτη της καθαρής ξυλείας υαλώνεται σε μεγαλύτερη θερμοκρασία και για αυτό δεν βρίσκουμε κλίνκερ στο δοχείο ή σχάρα καύσης. Παραμένει μόνο η μαλακή στάχτη που είναι εύκολα διαχειρίσιμη για το μηχάνημα.
Σε γενικές γραμμές το κλίνκερ δεν είναι κολάσιμο. Είναι ένα φυσικό φαινόμενο που απλά μας επιβαρύνει λίγο στον καθαρισμό. Ωστόσο σε μηχανήματα (σόμπες-καυστήρες) που δεν είναι κατασκευασμένα ώστε να αντέχουν και τέτοιες επιβαρύνσεις μπορεί να έχουμε πρόβλημα. Πχ έχει παρατηρηθεί να φθείρονται οι σχάρες καύσης των καυστήρων λόγω της μακράς διάρκειας ζέστης που βγάζει το κλίνκερ. (αποθηκεύει ζέστη και μετά το σβήσιμο).
Εδώ πάλι έρχεται ο κανόνας που λέει ότι δεν είναι όλα τα μηχανήματα ίδια, ούτε έχουν τα ίδια υλικά αντοχής και ούτε διαχειρίζονται πέλλετ διαφόρων ποιοτήτων το ίδιο.
Επίσης κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε και βιομάζα 2ης κατηγορίας, αν θέλουμε πραγματικά να απεξαρτηθούμε ολοκληρωτικά από τα ορυκτά καύσιμα αλλά και να έχουμε ένα πολύ φθηνό καύσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου