Η αγορά του πέλλετ τα τελευταία 3 χρόνια έχει αναπτυχθεί ραγδαία στην ελληνική αγορά. Πλέον οι πελάτες αλλά και οι επαγγελματίες που ασχολούνται με την αγορά του πέλλετ είναι πολλαπλάσιοι από αυτούς που υπήρχαν πριν από μερικά χρόνια.
Μεγάλη ανασφάλεια προκαλούσε στου καταναλωτές το άγνωστο αυτό καύσιμο και με διστακτικότητα άρχισαν οι πρώτοι και πιο τολμηροί καταναλωτές να το αγκαλιάζουν. Η αγορά βιομάζας κατείχε περίπου ένα 3% της αγοράς πέρυσι *πηγή ΚΑΠΕ, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το μερίδιο των πέλλετ ήταν ακόμη πιο μικρό. Φυσικά αυτό ο ποσό αυξάνεται μέρα με την μέρα με γεωμετρική πρόοδο.
Ένας ανατρεπτικός παράγοντας για τους καταναλωτές να στρεφούν στο πέλλετ ήταν ο φόβος ότι επειδή το πέλλετ σε αντίθεση με ξύλο είναι προϊόν μεταποίησης, θα ήταν εύκολο να διαμορφώνεται η τιμή του με συμφωνίες καρτέλ και σε επίπεδα αισχροκέρδιας.
Ωστόσο κάτι τέτοιο είδαμε να συμβαίνει μόνο στα ξύλα σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπου οι προμηθευτές δεν τα εμφάνιζαν πριν από το φθινόπωρο ώστε να αποκομίσουν μεγαλύτερα ποσοστά κερδών.
Αυτό δεν συνέβει και στο πέλλετ όπου ο ισχυρός ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών προμήθειας (πράγμα σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα) όχι μόνο συγκράτησε τις τιμές σε ίδια επίπεδα εδώ και χρόνια αλλά σχεδόν κατήργησε και την διαφοροποίηση τιμών καλοκαιριού και χειμώνα, που από άποψη ορθής χρήσης του υλικού και οικολογίας πρέπει να υπάρχει. Άλλα τα κόστη παραγωγής και μεταφοράς του πέλλετ τον χειμώνα και άλλα το καλοκαίρι. Καλό είναι το πέλλετ να προμηθεύεται το καλοκαίρι ώστε και η κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή του να είναι μικρότερη αλλά και να μπορούν οι εταιρείες παραγωγής να δουλεύουν σωστά και με προγραμματισμό.
Πλέον οι τιμές που τείνουν να επικρατήσουν στην αγορά είναι για το καλοκαίρι περίπου στα 250 για μη πιστοποιημένο προϊόν και 290 για πιστοποιημένο και 280 με 330 αντίστοιχα για το χειμώνα. Αυτές οι τιμές είναι για την Β. Ελλάδα. Στην Ν.Ελλάδα θα πρέπει να υπολογίζει κανείς μία επιβάρυνση της τάξης των 30-40 ευρώ επιπλέον ανά τόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου