Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Καύση βιομάζας και αιθαλομίχλη

Πολύ φασαρία τελευταία γίνεται με την Αθήνα να πρωταγωνιστεί πνιγμένη σε φωτογραφίες από την αιθαλομίχλη που παράγεται από την καύση ξύλου.

Στην χώρα της υπερβολής φυσικά όταν ασχοληθούμε με ένα θέμα, τείνουμε να του βγάλουμε τα μάτια.
Ας δούμε λοιπόν τι πραγματικά συμβαίνει με την καύση της βιομάζας και κατά πόσο αυτή είναι υπεύθυνη για την κατάσταση την οποία βιώνουμε.

Ξαφνικά λοιπόν θυμήθηκε η πολιτεία και τα ΜΜΕ ότι το πρόβλημα της εξίσωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, θα οδηγούσε πολλά νοικοκυριά σε λύσεις ανάγκες για να σωθούν από το χειμερινό κρύο. Ποιος μπορεί να κατηγορήσει έναν οικογενειάρχη που θέλει να ζεστάνει τα παιδιά του ή του ηλικιωμένους γονείς του με έναν φτηνό τρόπο.


Έτσι ξεπήδησαν παντού μάντρες με ξύλα για να τροφοδοτήσουν τα διακοσμητικά τζάκια των σπιτιών αλλά και σε πολλές περιπτώσεις σόμπες αμφίβολης ποιότητας και αποδοτικότητας. Τζάκια με ακαθάριστες καμινάδες εδώ και δεκαετίες που αποτελούν εφιάλτη για την πυροσβεστική, τζάκια που δεν ήταν φτιαγμένα για καθημερινή χρήση αλλά για να ψήνουμε κανένα κάστανο, γίνανε το κύριο μέσο θέρμανσης για πολλά σπίτια. Μαζί με αυτά, βαρέλια γίνανε σόμπες, μαγκάλια και κάθε είδους εστία μπήκαν στην καθημερινότητα του Έλληνα.

Γνωστό είναι βέβαια ότι οι τρόποι αυτοί θέρμανσης απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν αποδοτικοί. Τα ανοικτά τζάκια και τα μαγκάλια, δεν έχουν αποδόσεις πάνω από το 15% για χρήση καλού καυσίμου όπως στεγνά καυσόξυλα οξυάς, δρυός κλπ. και με ένα λογικό ποσοστό υγρασίας περίπου 30%.Για υπολείμματα ξυλείας με κόλλες και μπογιά το ποσοστό αυτό πέφτει ακόμη πιο κάτω. Έχουμε μια θέρμανση κάκιστης ποιότητας που φτάνει να ζεστάνει μόνο μερικά μέτρα γύρω από το τζάκι (θέρμανση δια ακτινοβολίας).

Αυτό μας οδηγεί στα προβλήματα της ατμόσφαιρας που ουδείς σοφός της κρατικής μηχανή είχε προβλέψει. Έτσι ερχόμαστε σήμερα και τσουβαλιάζουμε όλη την κατηγορία βιομάζα ως επιβλαβή για το περιβάλλον και αναχρονιστική.Ας δούμε όμως τι πραγματικά προσφέρει η καύση βιομάζας και στο περιβάλλον αλλά και στην εθνική οικονομία.

Ξεκινώντας από την ΑΒ, ας δούμε τι σημαίνει βιομάζα. Με τον όρο βιομάζα αποκαλείται οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς (όπως είναι το ξύλο και άλλα προϊόντα του δάσους, υπολείμματα καλλιεργειών, κτηνοτροφικά απόβλητα, απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων κ.λπ.) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας. Το καύσιμο βιομάζας είναι γνωστό στην Ελλάδα κι ως πέλετ

.Η ενέργεια που είναι δεσμευμένη στις φυτικές ουσίες προέρχεται από τον ήλιο. Με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, τα φυτά μετασχηματίζουν την ηλιακή ενέργεια σε βιομάζα. Οι ζωικοί οργανισμοί αυτή την ενέργεια την προσλαμβάνουν με την τροφή τους και αποθηκεύουν ένα μέρος της. Αυτή την ενέργεια αποδίδει τελικά η βιομάζα, μετά την επεξεργασία και τη χρήση της. Είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας γιατί στην πραγματικότητα είναι αποθηκευμένη ηλιακή ενέργεια που δεσμεύτηκε από τα φυτά κατά τη φωτοσύνθεση.πηγή Wikipedia

Όλες αυτές οι κατηγορίες λοιπόν υλικών θεωρούνται βιομάζα. Η βιομάζα λοιπόν θεωρείται ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Κάτι που όλοι συνειδητοποιούν  Ότι σημαίνει κάτι το θετικό. Πως λοιπόν στην χώρα μας έφτασε να γίνει πρόβλημα.

Είναι πρόβλημα γιατί, οι νόμοι παίρνονται με προχειρότητα και χωρίς κανέναν στρατηγικό σχεδιασμό. Η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου αποσκοπούσε στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Κανένας όμως δεν είχε υπολογίσει ότι ο καταναλωτής θα σταματήσει να αγοράζει πετρέλαιο. Έτσι λοιπόν στράφηκαν σε άλλα μέσα θέρμανσης χωρίς εποπτεία και χωρίς κάποια κρατική βοήθεια και καθοδήγηση. (δεν συνέφερε άλλωστε το κράτος να κάνει κάτι τέτοιο). 

Όλοι στράφηκαν στα ξύλα, μη γνωρίζοντας πόσο άβολα είναι στην χρήση τους, πέφτοντας θύματα επιτήδειων που τα πουλούσαν με λειψό βάρος, υγρά και σαπισμένα. Μη γνωρίζοντας την πραγματική απόδοση τους αλλά και τις εναλλακτικές όπως η χρήση μπριγκέτας ή και πέλλετ. 

Οι κουτόφραγκοι της Ευρώπης σε "υποβαθμισμένες" χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Σουηδία που χρησιμοποιούν την βιομάζα σε ποσοστά άνω του 30% προφανώς και δεν κατέχουν την σοφία των δικών μας φωστήρων. Ακόμη και τώρα οι προτάσεις που πέφτουν επί τάπητος είναι η επιστροφή σ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σαν πιο υγιεινών τροπών θέρμανσης.  

Ας ενημερωθούν λοιπόν κάποιοι ότι:



  • Τα ενεργειακά τζάκια με πιστοποίηση έχουν βαθμό απόδοσης (εκμετάλλευση) από 70 έως 80 % των θερμίδων που εισέρχονται για καύση. Ένα ανοιχτό τζάκι από 10 έως 15%.
  • Τα ενεργειακά τζάκια και λέβητες έχουν δευτερογενή και τριτογενή καύση που χρησιμοποιεί πλήρως τα καυσαέρια για θέρμανση. 
  • Η μπριγκέτα είναι ένα καύσιμο με περίπου 80% και άνω βαθμό απόδοσης και σχεδόν χωρίς καυσαέρια.
  • Το πέλλετ έχει βαθμό απόδοσης περίπου 95%!!! Προσεγγίζει το πετρέλαιο και είναι πολύ κοντά στο φυσικό αέριο. 
  • Το πέλλετ μπορεί να παραχθεί από υπολείμματα σαπίζουν στην ελληνική ύπαιθρο και να δώσουν δουλειά σε πολλούς συμπολίτες μας. 
  • Οι σόμπες και οι καυστήρες πέλλετ είναι μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας ξεπερνώντας αυτά του πετρελαίου.
  • Η βιομάζα μπορεί να καεί και να χρησιμοποιηθεί σε επίπεδο γειτονιάς (πχ Spittelau ΒΙεννης)
  • Το πέλλετ διανέμει σωστά και δίκαια το ελάχιστο CO2 που εκπέμπει και δεν το συγκεντρώνει σε περιοχές όπως η Κοζάνη και η Μεγαλόπολη  (Αυτές οι περιοχές αλήθεια θεωρούνται ακατοίκητες;)
  • Η τέλεια καύση του πέλλετ δεν δημιουργεί μονοξείδιο του άνθρακα που είναι δηλητηριώδες. 
Ποιόν συμφέρει άραγε όλος αυτός ο ντόρος και η δυσφήμιση για την σύγχρονή και σωστή χρήση της βιομάζας; Ποιος προσπαθεί να δαιμονοποιήσει ένα πλήρως οικολογικό τρόπο θέρμανσης προτείνοντας να επιστρέψουμε στο πετρέλαιο; Δηλαδή ανάμεσα στην καταστρεπτική χρήση ανοικτών εστιών και την καύση ξύλων με υπολείμματα χημικών και το πετρέλαιο δεν υπάρχει κάποια ενδιάμεση λύση; Επιτέλους ας ανοίξουν τα μάτια τους μερικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου